Forfatterens intention handler om de valg, som forfattere træffer for at sikre klar og inkluderende kommunikation. Dette inkluderer indholdets struktur, semantik, brug af tekst og visuelle elementer samt layout og design.

Når vi tænker webtilgængelighed, er forfatterens valg afgørende for, om indholdet er tilgængeligt for alle – også personer med fysiske eller kognitive udfordringer.

Digitale dokumenter og tjenester skal opfylde WCAG-principperne om opfattelighed, anvendelighed, forståelighed og robusthed. 

Hvordan gøres dette?

  • Struktur og semantik: Korrekt brug af overskrifter og tags hjælper skærmlæsere med at navigere og formidle vigtige pointer. Det gør indholdet mere forståeligt.
  • Alternative tekster: Beskrivende alt-tekster til billeder sikrer, at visuelle elementer kan forstås af alle.
  • Navigerbart: Links bør være beskrivende, så brugeren forstår formålet uden forvirring.
  • Læsbarhed: Sørg for god kontrast, letlæselige skrifttyper og responsivt design, så indholdet er tilgængeligt på tværs af enheder.

Når vi designer med tilgængelighed for øje, skaber vi en bedre brugeroplevelse for alle. Det handler ikke kun om at opfylde juridiske krav – det handler om at skabe digital inklusion og sikre, at alle kan være en del af det digitale fællesskab.

Forfatterens intention er derfor ikke kun æstetisk beslutning men også en grundsten i retfærdig adgang til information og funktionalitet for alle brugergrupper.

Aliro Dictionary er vores egen lille ordbog med relevante begreber og terminologier inden for webtilgængelighed i PDF-format.

Her forsøger vi at beskrive de anvendte termer inden for tilgængelighed og dokumenter for at øge forståelsen og opmærksomheden.

Så kan vi sammen forbedre livskvaliteten for mennesker med synshandicap eller funktionsnedsættelser og bidrage til et digitaliseret samfund nu og i fremtiden med fuld inklusion.